Jaarvergadering Berkshire Hathaway 2022

 

Onze zaakvoerder Jos Dupont woonde op zaterdag 29 april de jaarvergadering van Warren Buffet bij.

Lees hier zijn verslag van een boeiende en inspirerende dag.

'Warren Buffet inspireert nu ook nog' 

Samen met mijn kinderen, Freya en Jasper, ben ik voor de derde keer op bezoek in Omaha. De thuishaven van de heer Warren Buffett, Ceo van Berkshire Hathaway. Op zaterdag 29 april ging de jaarvergadering door in het CHI Health center.

Ikzelf ben dit jaar 60 geworden. Mijn fascinatie voor Buffett ontstond in mijn jeugd, toen ik handel studeerde aan het Heilig-Hartcollege te Waregem. We spreken over de jaren ’74-’80. Buffett was toen 48 jaar en al vrij beroemd. Amerika was het land van de grote vrijheid, route 66, Fleetwood Mac, enz. In mijn verbeelding was dit een ongelooflijk land waar al je dromen uitkwamen. Toen ik mij eind jaren ’80 vestigde als zelfstandig bankagent-verzekeringsmakelaar viel de naam Buffett keer op keer.  Dit was voor mij de aanzet om boeken te gaan lezen over hem. Zijn aanpak en filosofie boeiden mij mateloos.

 

"Buffett heeft het over het belang van cash, even belangrijk als zuurstof voor de mens. "- Jos Dupont

Nu terug naar de jaarvergadering. Een jaarvergadering zegt veel over een bedrijf. De jaarvergadering van Berkshire Hathaway (BRK) is een feest, een samenkomst van blije mensen, een soort thuis. Fierheid overheerst, blij dat je mag deel uitmaken van een grote familie. Een cultuur van vertrouwen en trots, wij de collectioneurs van excellente bedrijven!

Op vrijdag is er de Berkshire Bazaar of Bargains, de koopdag voor de aandeelhouders. Van ijsjes tot pralines, sportkledij, batterijen, tot verzekeringen en bouwbedrijven, kortom alle bedrijven waarin BRK geïnvesteerd heeft, staan er.  De meeste worden volledig gecontroleerd door Berkshire Hathaway.

Op zaterdag hebben we dan de grote jaarvergadering. Buffett houdt van traditie, dus we starten altijd met een film met het BRK-lied. Alicia Keys zingt het. Bijna alle bedrijven van BRK komen aan bod en ook de nodige humor zit er goed in verwerkt. En dan verschijnt uit het niets het podium met van links naar rechts: Warren Buffett  - Charlie Munger – Ajit Jain – Greg Abel. De jaarvergadering begint!

Het voorwoord valt altijd te beurt aan Warren Buffett: “Ik ben echt blij en voel mij gelukkig dat WIJ opnieuw samen zijn mijn dierbare investeerders. Dat de meeting opnieuw fysiek kan doorgaan in onze vertrouwde zaal, gezellig onder ons”. Dit zijn zowat de openingszinnen van Warren Buffett.

Een korte samenvatting van de resultaten, van het afgelopen kwartaal, die hij zojuist bekend gemaakt heeft, worden besproken. Buffett heeft het over het belang van cash, even belangrijk als zuurstof voor de mens. Want in banken heeft Buffett om het zacht uit te drukken heel weinig vertrouwen. En vertrouwen is nu net zijn handelsmerk, zijn argument. Hij vraagt vertrouwen aan zijn partners en hij investeert ook maar in mensen, het management, als hij groot vertrouwen heeft. Want als ik iets geleerd heb van Buffet is het wel dat hij een immense mensenkennis heeft, enorm gefocust, zeer veel gezond verstand.  Hij vermoeit zich niet met zaken waar hij geen antwoord op heeft.

 

"Vandaag is de beurs een goktent. Goed, dan doen we daar ons voordeel mee."- Warren Buffett

Buffett is ook echt trots op de VS, een bende harde ondernemende werkers, echte zakenlieden. En hij is de eminence grise. Hij is gepassioneerd door bedrijven en vooral de excellente. Vermoedelijk niemand kan vlugger een bedrijf doorgronden dan hij, zijn passie, zijn geniaal talent.

En ook de beurs kent hij door en door. Vandaag is de beurs een goktent. Goed, dan doen we daar ons voordeel mee. Berkshire Hathaway is niet verantwoordelijk voor het misprijzen van de waardering van bedrijven.  Mister Market is vandaag zeer labiel, dit is niet ons probleem.

Nucleaire dreiging: daar hebben wij geen oplossing voor. Tijdens de typische vragenronde vraagt iemand of Buffett een tip heeft en dan een typisch Buffett-antwoord: invest in yourself, haal het beste uit jou naar boven, zoek je passie, wees gedreven in alles wat je onderneemt, ontwikkel jezelf. Wees een Fred Astaire! Dit is beter dan één super aandeel.

Warren Buffet wordt dit jaar 92 en dat merk je aan hem. Hij wordt wat langdradiger, oogt ook soms vermoeid, maar zijn passie om te praten over bedrijven, dat is zijn zuurstof en voor mij is het nog altijd grote wijsheid.

Wat hij mij geleerd heeft, is dat je het zelf zult moeten doen en vooral een strategie bepalen van wat je nu juist wilt bereiken met beleggen en vooral of je wil beleggen.

 

Warren Buffett inspireert mensen ook nu nog.